Zorgtoeslag waarschijnlijk met 130 euro omhoog

Komend jaar gaan waarschijnlijk zowel het verplichte eigen risico als de zorgpremie voor iedere Nederlander omhoog. Voor het deel van de bevolking wat voor deze kosten gecompenseerd wordt door middel van de Zorgtoeslag zal ook de hoogte hiervan omhoog gaan. Naar verwachting gaat de zorgtoeslag in 2018 met maximaal 130 euro per persoon omhoog.

Hoewel de exacte plannen pas op Prinsjesdag bekend gemaakt worden, lijkt het nu al duidelijk wat de kosten voor de basisverzekering gaan worden. Zo gaat het verplichte eigen risico in 2018 omhoog van 385 naar 400 euro. Het eigen risico was in 2012 nog 220 euro, maar is door de stijgende loonkosten in de zorg elk jaar gestegen. Alleen in 2017 is dit bedrag gelijk gebleven. Dat het eigen risico ook komend jaar weer verder omhoog gaat is opvallend. Onder andere het CDA en de ChristenUnie hebben beide tijdens de verkiezingen aangegeven dat het eigen risico juist verlaagd moet worden, een belofte die binnen een paar maanden dus al weer is verbroken.

Verder wordt verwacht dat ook de zorgpremies komend jaar wederom omhoog gaan. De grotere verzekeringsmaatschappijen hebben reeds bekend gemaakt onvoldoende financiƫle reserves te hebben om een premiestijging te voorkomen. Volgens schattingen gaat dit elke Nederlander minimaal 6 euro per maand extra kosten.

Om minima hierin tegemoet te komen wordt uiteraard de hoogte van de Zorgtoeslag ook aangepast. Niet alleen wordt de hoogte aangepast aan de hand van de gemiddelde premiestijging, ook heeft het kabinet reeds aangekondigd de koopkracht voor lagen inkomen op peil te willen houden. Dit meegerekend betekend dat de zorgtoeslag in 2018 naar alle verwachting met 130 euro per jaar of bijna 11 euro per maand omhoog gaat.

In tegenstelling tot bij de minima gaan vooral mensen met een modaal inkomen door deze stijgingen er verder op achteruit. Zij komen niet in aanmerking voor Zorgtoeslag, maar krijgen al een aantal jaren achtereen te maken met een stijging van de zorgkosten, waardoor zij effectief er in koopkracht op achteruit gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *